Deventer (Overijssel )

Voor mij was het al enkele jaren geleden, dat ik in Deventer was. Het was nu wel tijd om er weer eens te gaan kijken. Gewapend met een kiekjesapparaat (foto-toestel ) zijn we (ik en nog iemand ) op Zaterdag erheen gegaan. Iets te laat van huis vertrokken, daar Deventer een stad is en geen dorp. Maarja, beter laat dan nooit. Pas om 13.15uur kwamen we per trein aan. Het station uitkomende was het eerste wat we zagen... BOUWHEKKEN. Leuke binnenkomst voor toeristen. Maar na de eerste hindernis liepen we toch redelijk de goede kant op. Als er geen bordjes staan, moet je maar gokken en we hadden dus goed gegokt. Langs de Schouwburg een rechte weg naar het centrum, waar de (Zaterdag)markt was. Een markt in de stad of dorp, heeft wel iets, er gebeurt teminste wat.
Maar daar waren we nu niet echt in geïntresseerd in, we willen de stad wel eens zien. Een klein zijstraatje met een mooie boog en een muurschildering trok onze aandacht. De Walstraat. Leuke straat met zo te zien, de nodige winkeltjes. Dus lieten we de markt voor wat het is en gingen de Walstraat in. Geen slechte keus, maar daar vliegt de tijd wel zo voorbij. Daarna kwamen we toch weer op de markt uit,die trouwens geen Markt heet maar Brink, dus toch even over de markt gegaan. De Korte Bisschopstraat in, de Smedenstraat uit, de geijkte winkels van veelal merken en ketens die je in elke stad tegenkom.  En daar hield het zo een beetje op.
Maar we konden nog naar links, dus Achter de Broederen zo naar het Broederenplein, waar ooit eens een kapel schijnt te hebben gestaan, aangegeven op het plein doormiddel van markering in het plaveisel.
Al slingerend door enkele straten stonden we ineens bij een sloot, de IJssel. Aan de kant waar wij stonden was bebouwing, aan de andere zijde een idyllisch plek voor aangenaam verpozen met zo te zien een eet en drink gelegenheid. In de verte nog een molentje en een brug waar veel verkeer over raast met gezwinde spoed. Vanaf die zijde waaide het onze kant uit en de wind die door bebouwing niet verder kan, perst zich bij de eerste beste straat zich er wel doorheen. Dus omdraaien en met de wind in de rug, de IJssel achter ons laten. Langs de St.Jansstraat en via Grote Kerkhof (langs de kerk ) gewandeld. De wind werd alras minder en bij de eerste beste zijstraat die we ingingen was de wind volledig verdwenen. Links en rechts afslaand, kwamen we weer in een winkelstraat uit. Duidelijk te merken, dat het tegen 17.00uur aanliep, daar de winkelier snel al hun buiten goederen naar binnen aan het slepen waren. Die straat kwam uit op de Brink ter hoogte van het Gem.huis. Ook de marktkooplui waren driftig aan het inpakken of al verdwenen. Tussen de kramen door op weg naar het station.

 

Nog even kijken of we nog een sprintje kunnen trekken, voor dat je wordt platgewals op de Singel / Ged.Gracht, want het voetgangers licht staat er wel erg zuinig afgesteld.
Als je op de helft bent, maakt die al zoveel herrie dat je moet opschieten, maar als je dan een sprintje trek, mag je blij zijn dat het auto verkeer je nog net niet uit je schoenen heb gereden.

Gelukkig hebben we de overkant gehaald zonder kleerscheuren, nu nog een treinreisje van ruim 2 uur en dan nog een half uur reizen daarna, voor we weer op honk zijn.
Het weer was mooi, Deventer was gezellig, dus grote kans op herhaling om de rest ook eens te bekijken.